“SEDEKAD MENGAWASI, KEDAULATAN DILINDUNGI” TEMA YANG DIHAYATI DALAM SAMBUTAN HARI ULANG TAHUN SKN 330 KE-10

1 2 3
4 5 7

 

Kota Samarahan - Skuadron 330 TUDM telah mengadakan Sambutan Hari Ulang Tahun yang ke-10 pada 1 hingga 3 Mac 2023. Sambutan yang julung kalinya diadakan ini merupakan inisiatif pihak skuadron dalam meraikan pencapaian serta sumbangan warganya sejak ditubuhkan dan beroperasi di Kota Samarahan pada 20 Februari 2013. Di samping itu, objektif lain penganjuran sambutan ini adalah bagi mengeratkan silaturrahim di antara warga skuadron yang masih berkhidmat dengan mantan-mantan pegawai serta anggota yang pernah menabur jasa di pasukan berkenaan.

Sejajar dengan peranan Skuadron 330 TUDM sebagai Control and Reporting Centre (CRC) dalam memelihara kedaulatan ruang udara negara, tema yang dipilih bagi sambutan ini adalah “Sedekad Mengawasi, Kedaulatan Dilindungi”. Sambutan telah dimulakan pada 1 Mac 2023 dengan Perbarisan Hari Ulang Tahun Skuadron 330 TUDM ke-10 yang berlangsung di Padang Kawad Skuadron 330 TUDM. Brig Jen Dato’ Mohd Shaifuddin bin Mohd Shariff TUDM, Komandan Maktab Tentera Diraja selaku Trade Master Kawal & Lapor (K&L) telah diberi penghormatan menerima tabik hormat perbarisan. Perbarisan ini turut dihadiri oleh Kol Baharin bin Mohamad TUDM, Komander Pangkalan Udara Kuching, Pegawai - Pegawai Eksekutif Pangkalan Udara Kuching dan Skn 330 TUDM serta mantan-mantan pegawai waran Skn 330 TUDM yang turut dijemput hadir.

Dalam ucapannya di perbarisan tersebut, Brig Jen Dato’ Mohd Shaifuddin bin Mohd Shariff TUDM selaku Trade Master K&L telah merakamkan penghargaan dan terima kasih kepada Pegawai Memerintah serta seluruh warga Skuadron di atas kesudian menjemput beliau untuk meraikan peristiwa bersejarah pada kali ini. Beliau turut menzahirkan rasa bangga dan terharu dengan pencapaian Skn 330 TUDM sepanjang sedekad pengoperasiannya kerana banyak kenangan pahit manis beliau semasa menjadi Ketua Team Projek bagi penubuhan awal skuadron dan kompleks radar. Selain daripada itu, beliau juga memuji kesiapsiagaan yang dipamerkan oleh skuadron dalam menjalankan operasi termasuklah misi pemintasan pesawat asing yang sering memasuki ruang udara negara.

Sambutan kemudiannya diteruskan dengan upacara perasmian Galeri Skuadron 330 TUDM oleh Trade Master K&L. Galeri yang baharu sahaja diwujudkan ini menyimpan pelbagai peristiwa dan gambar bersejarah yang berlaku sepanjang skuadron 330 ditubuhkan. Beliau seterusnya di bawa melawat ke Bilik Operasi CRC untuk melihat sendiri keadaan dan suasana operasi dilaksanakan. Selain daripada itu, para hadirin yang hadir turut dipersembahkan dengan montaj sambutan Hari Ulang Tahun serta video korporat skuadron.

Pada hari kedua sambutan, satu Majlis Tahlil Perdana Khas telah diadakan di Masjid Al-Muhaimin manakala pada hari Jumaat, 3 Mac 23, aktiviti senamrobik di Dewan Serbaguna dan Program 2023 langkah sempena Hari Ulang Tahun telah dianjurkan. Penutup Sambutan diakhiri dengan bacaan Khutbah Khas sempena Hari Ulang Tahun yang disampaikan oleh Pegawai Memerintah Skuadron 330 TUDM, Lt Kol Zainal Abidin bin Yahia @ Yahaya TUDM di Masjid Al-Muhaimin seterusnya menunaikan Solat Jumaat.

Selama tiga hari, secara keseluruhannya penganjuran sambutan ini berjaya mencapai matlamat yang diharapkan dan menjadi pemangkin dalam melonjakkan motivasi warga Skuadron 330 TUDM untuk terus berkhidmat demi agama, bangsa dan negara tercinta.

#WargaUdara
#Profesionalisme